Theobroma cacao je latinský název pro oblíbenou plodinu a v překladu znamená „potrava Bohů“.

Například kmeny Aztéců, Mayů a Inků využívaly kakao k ceremoniálním účelům a považovaly jej za posvátnou medicínu. Věřili, že rituálně podávaný nápoj z kakaových bobů dokáže otevřít srdce, umožnit napojení se na své nitro a uvolnit tak léčivou sílu.

Historie

Původní civilizace jižní a střední Ameriky znaly kakao po tisíce let. Evropané jej poprvé objevili až s příchodem konkvistadorů do latinské Ameriky během dobyvatelských výprav. Do Evropy, konkrétně do Španělska, ho přivezl v první polovině 16. století známý dobyvatel Hernán Cortés. Kakau se pak dostalo velké oblibě také ve Francii, Holandsku a dalších evropských zemí a stávalo se postupně velice atraktivní komoditou. Plantáže s kakaem se zakládaly ve velkém, a to dokonce i mimo svou původní domovinu, především na africkém kontinentu. K práci na plantážích se využívali hlavně afričtí otroci. Bohužel i dnes je pěstování kakaovníku většinou spojeno s nedůstojnými pracovními podmínkami, typickým příkladem je dětská práce a velice nízké mzdy pracovníků.

Obsah látek a účinky

Kakao vyniká vysokou koncentrací zdraví prospěšných látek, které mají významný vliv jak na fyzickou, tak i psychickou kondici. Jedná se zvláště o spousty antioxidantů, minerálů a alkaloidů. Hlavním alkaloidem v kakau je theobromin.

Theobromin je velice podobný sloučenině kofeinu, má však poněkud odlišný účinek. Je sice také povzbuzující, ale nepůsobí přímo na nervový systém, takže nevyvolává úzkost a roztěkanost jako může u některých jedinců způsobovat právě kofein.

Kakao je ideálním prostředkem proti nervozitě a stresu, za což jsou zodpovědné sloučeniny jako tryprofan, anandamid, fenylethylamin, které navozují pocit spokojenosti, někdy až euforické blaženosti, a proto bývá někdy označováno jako přírodní entheogen, tedy látku rozšiřující vědomí (podobně jako lysohlávky, ayahuasca a další).

Čím méně je kakao zpracované, tím více obsahuje antioxidantů. Řadí se mezi potraviny s nejvyšším množství těchto látek, které mají za cíl zneškodnit volné radikály v našem těle.

Nelze opomenout ani hojné zastoupení minerálních látek. Za zmínku určitě stojí hořčík, zinek, draslík, měď a železo. Koncentrace těchto minerálů je tak vysoká, že pokud budeme užívat kakao pravidelně, není potřeba užívat syntetických suplementů na jejich doplnění.

Obsah některých minerálů v kakaovém prášku na 100 g

MinerálMnožství (mg)DDD (%)
Hořčík499143 %
Zinek6,8145 %
Železo13,993 %
Draslík152043 %
Měď3,79190 %
Vápník12813 %

Zdroj: https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/169593/nutrients

Od sklizně po konzumaci

Je důležité nezaměňovat pravé kakao s komerčními produkty ze supermarketů, které nesou dosti podobné názvy a s původní surovinou mají pramálo společného. Plody kakaovníku – kakaové boby se po sklizni, dle správného postupu, nejprve usuší na slunci a následně se nechají několik hodin fermentovat, čímž se lehce změní jejich chuť i složení. Poté se lehce opraží a rozemelou na drť. Původní kmeny tuto drť míchají s horkou vodou, vzniká tak velice hutný nápoj, který se často podává k rituálním účelům jako posvátná medicína.

Běžný komerční postup je poněkud odlišný. Usušené plody se nešetrně opraží za vysokých teplot, pak dojde k oddělení kakaového másla od ostatních částí a vznikne kakaový prášek – typicky pouze s 10% obsahem tuku. Kakao holandského typu je ještě navíc alkalizováno, aby došlo k zvýraznění jeho chuťových vlastností, tím ale dojde k dalšímu znehodnocení. Takto zpracované kakao, které nešetrným procesem ztratilo spousty zdraví prospěšných látek, pak slouží jako surovina pro výrobu různých čokolád a dalších sladkostí.

Naše kakao

Kakao, které nabízíme, se liší od běžně dostupného prášku v mnoha ohledech. Naše kakao je praženo šetrným způsobem a obsahuje přibližně 22 % tuku, díky čemuž se zachová mnohem více účinných látek.

Kakao pochází z Dominikánské republiky, kde se dohlíží na šetrné pěstování v ekologickém režimu a také na to, aby nebylo využíváno nedůstojných pracovních podmínek včetně dětské práce, nízkých mezd pracovníků a nízkých výkupních cen.

Jedná se o směs odrůd Criollo, Trintario, Nacional a Amelonado.

Návod k přípravě nápoje (podle Zahrádky blahobytu)

Ohřejte v hrnci 300 ml vlkovského BIO mléka. Až bude mléko příjemně horké, přidejte 2-3 polévkové lžíce našeho vysokotučného kakaa a rozmíchejte metličkou. Vhodné je přidat i koření dle svých preferencí, my přidáváme zázvor, skořici, chilli – od každého špička čajové lžičky.

Pokud si chcete dopřát výraznější chuťový prožitek, doporučujeme promixovat v mixéru (nebo tyčovým mixérem), prášek se tak krásně spojí s tekutinou a výsledkem bude nadýchanější a lahodnější nápoj. Hotový nápoj se nalijte do nějakého hezkého hrnečku.

Ideální je dopřát si ráno alespoň 15-20 minut a udělat si takový svůj malý rituál, kdy se v klidu usadíte na pohodlné místo, zapálíte svíčku a budete vědomě popíjet připravenou medicínu a užívat si její pozitivní účinky. Můžete si v poklidu utřídit myšlenky, naplánovat si denní činnosti nebo se napojit na své nitro tak, jako to dělávají američtí indiáni při svých ceremoniích.

Zdroje:

www.wikipedie.cz

www.amritam.cz

www.kakaoprodusi.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Explore More

Mléko z Vlkova

Nedělá Vám kravské mléko dobře na trávení? Máte intoleranci na laktózu? Tak pro Vás máme nadějnou zprávu.