Nedělá Vám kravské mléko dobře na trávení? Máte intoleranci na laktózu? Tak pro Vás máme nadějnou zprávu. Studie z posledních let naznačují, že problémy s trávením kravského mléka může mít na svědomí typ kravské bílkoviny, konkrétně beta-kasein A1. Tento kasein se ve větší koncentraci vyskytuje v mléce šlechtěných plemen krav jako jsou: Holštýnský skot, Český strakatý skot (Čestr) a další strakatá plemena. Mléčné produkty ze supermarketů v naprosté většině pocházejí z mléka těchto plemen chovaných ve velkochovech, jelikož mají lepší dojivost a jejich chov je celkově ekonomicky efektivnější.

Záludnost spočívá v tom, že při štěpení beta-kaseinu A1 vzniká v těle látka beta-kasomorfin 7 (BCM-7) způsobující v těle zánět. BCM-7 má podobné účinky jako opium, takže se po jeho konzumaci můžeme chvilkově cítit dobře, zatímco v těle probíhají nežádoucí zánětlivé procesy.

Pokud tedy máte tyto problémy a nechcete se mléčných produktů vzdát, řešením může být vyhledávat mléko od původních plemen krav (Brown Swiss, Jersey, Guernsey) nebo mléko kozí a ovčí, které také obsahuje „dobrý“ původní typ kaseinu beta-kasein A2, jejž lidé snášejí bez problémů.

Kousek od Ševětína, a to dokonce venku na pastvě v BIO certifikovaném režimu, takže mléko je nejen bez problematického beta-kaseinu A1, ale dokonce je přirozeně obohaceno o omega 3, vitamín D a spousty dalších tělu prospěšných látek ve srovnáním s mlékem z konvenčních chovů.